Yoğun İş Temposunda Sindirim Sisteminin Korunması Adına Neler Yapılabilir?
Artan iş temposu ve zorlayıcı görevler ile birlikte hissedilen stres düzeyinde de bir miktar artış olması doğaldır (2). Ancak bu stres düzeyinin kronik şekilde yüksek kalması kişiyi hem fiziksel hem de zihinsel olarak yıpratıcı olabilir (2). Stres düzeyinin kontrolünün sağlanması sindirim sistemi fonksiyonlarının desteklenmesi için oldukça önemlidir (3). Yoga ve meditasyon gibi stres yönetimi uygulamalarına ek olarak probiyotik içeren gıdaların tüketimi de sindirim sistemi fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olabilir (3).
Sindirim kanalındaki mikroorganizmalar bağırsak florası olarak tanımlanır (5). Probiyotik mikroorganizmaları içeren besinlerin ve takviye edici gıdaların tüketimi sonrasında bu mikroorganizmalar bağırsaklara yerleşerek sindirim sistemi fonksiyonunu düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur (5). Çeşitli bakteri türlerini bünyesinde barındıran probiyotikler için temel kaynak, yoğurt veya kefir gibi fermente besinler ile bu mikroorganizmaları içeren takviye edici gıdalardır (5). Bağırsak florasının korunması sindirim sistemi sağlığı açısından oldukça önemlidir (5). Probiyotik içerikli gıda ve ürünlerin kullanımına ek olarak dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite de bağırsakta yaşayan bakterileri etkileyebilecek diğer faktörler arasında yer alır (5). Probiyotik tercihinde sizin için doğru tipteki mikroorganizmanın hangisi olduğu hakkında uzmanlardan destek almanız önerilir (5).
Yoğun iş temposuna rağmen trans yağ veya yapay tatlandırıcılı ürünlerden uzak durmak, meyve ve sebze gibi lifli gıda tüketiminin artırılması, tam buğday ürünlerin tercih edilmesi ve beslenme planının içerisinde sağlıklı yağların yer alması sindirim sisteminin korunması adına yapılabilecek diğer yaşam tarzı değişiklikleri arasında yer alır (4). Sıvı tüketiminin artırılması sindirim sistemi problemlerinde fayda sağlayabilecek bir diğer uygulamadır (4).
2021287-BIOGAIA33-Bigaia15