Çocuklarla Kaliteli Vakit Geçirmek Sağlığı Destekler
İnsan vücudu biyolojik yapısı itibarıyla hem genetik hem de çevresel etmenlerle oldukça iç içe karmaşık bir yapıya sahiptir. Bununla birlikte insan vücudunun işleyişi onun zihinsel ve ruhsal sağlığı ile de oldukça yakın bir ilişki içerisindedir. Bu durum çocuklar için apayrı bir öneme sahiptir. Çocukluk döneminin hem bedenen hem de zihinsel ve ruhsal olarak sağlıklı bir ortamda verimli bir şekilde geçirilmesi; yetişkinlik döneminde sağlıklı ve başarılı bir hayata sahip olmanın vazgeçilmez niteliklerindendir (1). Bunun sağlanması ise çocukluk döneminde başta bağışıklık sistemi olmak üzere beden ve ruh sağlığını bütüncül bir yaklaşımla destekleyecek adımlar atmaktan geçmektedir.
Çocukluk Döneminde Neden Bağışıklık Desteklenmeli?
İnsan vücudu gelişiminin büyük bir kısmını anne karnındayken gerçekleştirse de gelişimin tamamlanması ergenlik döneminin sona ermesiyle mümkün olmaktadır (2, 3). Bu anlamda, vücudun nihai ve sağlıklı bir gelişim göstererek bütün fonksiyonlarını en üst düzeyde ortaya koyabilmesi bu gelişim sürecini en verimli ve doğru şekilde geçirmekle mümkün olabilir.
Bunun yanında, insan vücudu dış etkenler ile ilk olarak çocukluk döneminde karşılaştığı için, bu süreçte bağışıklığın yeterince desteklenememesi, ileriki döneme yönelik riskler de doğurabilmektedir. (4). Bu anlamda çocukluk döneminde özellikle bağışıklığı destekleyecek biyolojik, psikolojik ve sosyal pek çok aktivitenin yapılması büyük önem arz etmektedir.
Kaliteli Zaman Geçirmek Bağışıklığı Destekler
Çocukların büyüme döneminde yaşadığı bazı sorunların, onların biyolojik yapısını ve özellikle bağışıklık sistemini doğrudan etkilediği yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Buna göre, hayatlarını etkileyen ciddi olaylar, ebeveynleri kaynaklı stresli yaşam tarzı, sosyal destek eksikliği ve ebeveynlerine duyduğu kaygı problemleri gibi çeşitli sorunların çocuklarda bağışıklık yanıtını önemli ölçüde olumsuz etkilediği, belirtilmiştir (5).
Buradan yola çıkarak çocukluk döneminde bahsedilen sorunların en aza indirilerek çocuklarla kaliteli ve verimli zaman geçirmeye yönelik aktivitelerde bulunmak bağışıklık sistemini olumlu etkileyerek daha sağlıklı bir yaşam sürmek adına değerli bir adım olacaktır (6).
Çocuklarla Kaliteli Zaman Geçirmek İçin Neler Yapılabilir?
Çocukların hem beden hem ruh sağlığını destekleyerek gelişimlerine katkıda bulunmak için çeşitli aktiviteler yapmak mümkündür. Bu anlamda aşağıda özetlenen çeşitli yöntemlere başvurulabilir:
- Birlikte spor yapmak: Fiziksel aktivite sağlıklı bir vücudun yanında beyin fonksiyonlarının gelişmesine katkıda bulunurken bağışıklık sistemini de güçlendirir (7). Bu anlamda çocuklarla futbol ve basketbol gibi takım sporlarının yanında bisiklet sürme, dans etme veya koşma gibi farklı spor aktiviteleri yapılabilir.
- Beraber kitap okumak: Özellikle küçük yaştaki çocuklarla beraber kitap okumanın çocuğun dil öğrenimi ve zekasını ciddi anlamda olumlu etkilediği bildirilmiştir (8).
- Yemek pişirme: Yemek yapma çocuklardaki problem çözme ve el-göz koordinasyonunu geliştirerek özgüven kazandırmanın yanında sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığının kazandırılmasına yardımcı olur (9, 10).
- Doğa ile temas: Araştırmalar düzenli olarak doğal yaşam ortamlarına maruz kalan çocukların hormon ve kolesterol düzeylerinin, kalp hızlarının ve vücut ağırlıklarının daha sağlıklı seviyelerde olduğunu göstermiştir (11).
- Rol yapma oyunları: Hayal kurmaya dayalı evcilik, doktorculuk gibi oyunlar oynayan çocukların daha az kaygı bozukluğu gösterdiği ve duygusal zekalarının desteklenerek akademik ve dile dayalı yeteneklerinin geliştiği belirtilmektedir. (12)
2020729-BIOGAIA72-Bigaia40
*Burada yer alan bilgiler bir sağlık profesyoneline danışmanın yerine geçemez. Sağlığınız için lütfen doktorunuza ve/veya eczacınıza danışınız.