Gebelikte Bağışıklık Sistemi Nasıl Değişir?
Gebelik vücuttaki her sistemi etkileyen bir dönemdir (1).
Bağışıklık sisteminin temel fonksiyonu kendi doku ve hücrelerini tanıyarak onların korunması ve yabancı enfeksiyon etkeni olabilecek mikroorganizmaların ortadan kaldırılmasıdır (2). Gebelik dönemi ise kendi içerisinde bir bağışıklık sistemi paradoksu olarak kabul edilebilir (2). Gebenin bağışıklık sisteminin bir yandan gelişimini sürdüren yabancı doku fetüse zarar vermemesi gerekirken bir yandan da hastalık oluşturma potansiyeline sahip mikroorganizmalara karşı mücadelesine devam etmesi gerekir (2). Bu işlevin tam olarak sağlanabilmesi bazı bağışıklık sistemi fonksiyonlarının güçlenmesi ve bazı fonksiyonların da baskılanması ile mümkündür (1).
Yağda çözünebilir bir vitamin olan D vitamininin hücre bölünmesindeki görevine ek olarak bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarının desteklenmesi ve normal kemiklerin korunmasına katkıda bulunabilme gibi özellikleri de mevcuttur (3). Bu özellikleri göz önünde bulundurulduğunda gebelik döneminde doktorunuz ile D vitamini düzeylerinin takibi için destek almanız önerilir (3).
Sindirim kanalında yaşayan mikroorganizmaların hepsi bağırsak florası olarak isimlendirilir (4). Bu canlıların büyük bir kısmını bakteriler oluşturur (4). Yoğurt, kefir ve bu canlıları içeren takviye gıda ürünleri, temel probiyotik kaynağı ürünler olarak kabul edilir (4). Sindirim kanalında yaşayan yararlı bakteriler lifli gıdaları kısa zincirli yağ asitlerine çevirebilme özelliğine sahiptir (4). Bu özelliği ile probiyotikler, sindirim ve bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarını desteklemeye yardımcı olabilen canlı mikroorganizmalar olarak değerlendirilir (3).
Bağışıklık sistemi, zararlı istilacılara karşı vücudun temel savunma mekanizmasını oluşturur ve zararlı mikroorganizmalardan kanser hücrelerine kadar her türlü tehdit ile sürekli bir mücadele halindedir (1). Hamilelik ile birlikte bebeğin bağışıklık sistemi tarafından yabancı olarak algılanmaması adına gerçekleşen değişiklikler söz konusu dengenin sağlanmasında önemlidir (1). Gebelik döneminde hem takiplerinizin daha yakından yapılması hem de değişen vücut fonksiyonlarına rağmen dengeli bağışıklık sisteminin oluşturulması adına doktorlarınızla iletişim halinde olmanız, sizin ve bebeğinizin sağlığı için oldukça önemlidir (1).
2021281-BIOGAIA27-Bigaia9