Çocuklarda Bağışıklık
Sağlıklı bir çocuk gelişimi için bağışıklık sistemi önemlidir. Bebekler doğduklarında bağışıklık sistemleri henüz tam oluşmamıştır. Anne sütünde bulunan antikorlar, vitamin ve mineraller yaşamın ilk aylarında bebeğin bağışıklığına destek olur (1). Bu dönemde ulusal aşı programının uygulanmasıyla bebeğin zatürre, kızamık vb. hastalıklara karşı bağışıklanması sağlanır (2). Daha büyük çocuklarda, özellikle kış ayları ve okul dönemiyle birlikte hastalıklara karşı bağışıklığın normal işlevleri daha da önem kazanır.
Antioksidan vitamin ve minerallerden zengin meyve ve sebzeleri içeren sağlıklı bir beslenme düzeni hem çocuğun sağlıklı gelişiminde, hem de bağışıklık sisteminin normal işlevlerinde rol oynar. Sağlıklı beslenmenin yanı sıra çocukların düzenli uyku alışkanlığına sahip olması ve iyi dinlenmiş olmaları da normal bağışıklığa katkıda bulunur. Bunlara ek olarak, düzenli hareket ve egzersiz hem sağlıklı gelişim hem de bağışıklığın normal işlevleri için gereklidir (3).
Sağlıklı yaşam alışkanlıklarının yanı sıra, normal bağışıklık sistemi için önemli etmenlerden biri de çinkodur . Çinko içeren kırmızı veya beyaz et gibi besinlerden zengin bir beslenme bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur(3). Bağışıklık sistemine destek olan bir diğer vitamin ise C vitaminidir. C vitamini bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur(4). C vitamini yönünden zengin gıdalarla bağışıklığın desteklenmesi mümkündür.
Çocuklarda normal bağışıklık sistemindeprobiyotikler de önemli bir rol oynar. Probiyotikler bağırsaklarda yer alan, çoğunluğunu bakterilerin oluşturduğu yararlı mikroorganizmalardır. Düzenli olarak tüketilen probiyotik kaynakları sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur..
Gelişim çağındaki çocuklar için önemli bir diğer vitamin de D vitaminidir. D vitamini çocuklarda normal kemiklerin korunmasına katkıda bulunur. D vitamini, güneş ışınları yardımıyla deride sentezlenir. Yaz aylarında güneş ışığının zararlı etkilerinden korunarak, vücutta D vitamini sentezlenmesi sağlanabilir. Güneş ışığından yararlanmanın mümkün olmadığı kış ayları gibi zaman dilimlerinde D vitamini takviyesi alınabilir. Aynı şekilde, yalnızca anne sütüyle beslenen bebeklerde yaşamın ilk günlerinden itibaren D vitamini eksikliğini önlemek amacıyla D vitamini takviyesi tavsiye edilir (5).
Okul çağındaki çocuklara hijyen ve temizlik alışkanlığının kazandırılması da enfeksiyonlardan uzak durmak için önemli bir etmendir. El yıkama, tuvalet hijyeni, yemeklerden önce ve sonra ellerin yıkanması, dışarıdan eve gelince ellerin yıkanması gibi alışkanlıklar hastalıkları önlemede yardımcı olur. Kreşe başlama, sınav kaygısı gibi stres oluşturabilecek durumların bağışıklığı etkileyebileceği de göz önünde bulundurulmalıdır. Bu gibi durumlarda stresi azaltıcı aktiviteler ve önlemler çocuklarda bağışıklığın normal işlevleri için önemlidir.
2021279-BIOGAIA25-Bigaia7