Çocuklarda Sağlıklı Sindirim Sistemi Özellikleri Nelerdir?
Çocukların sindirim sistemi sağlığı hakkında üzerinde durması gereken ilk konu, normal sindirim fonksiyonları paternlerinin öğrenilmesidir (2). 1-4 yaş arasındaki çocukların %85’i günde iki kez tuvalet ihtiyacı hissederken yenidoğan döneminde bu sayı üç ve üzerinde olabilir (2). Kabızlık şikayeti çocukluk döneminde en sık karşılaşılan sindirim problemlerinden biri olup, dünya üzerindeki çocukların yaklaşık olarak üçte birini etkileyebilir (2). Çocukluk dönemindeki kabızlık; zorlu tuvalet eğitimi, gelişim problemleri veya yetersiz sıvı ve yetersiz lifli gıda tüketimi gibi beslenme ile ilgili alışkanlıklar nedeniyle ortaya çıkabilir (2).
Çocuklarda beslenme, sindirim sistemi sağlığı açısından oldukça önemlidir (4). İşlenmiş ve yüksek şeker, tuz, kalori ve trans yağ içeriği yüksek abur cuburlardan uzak durulması ve bu ürünler yerine taze sebze ve meyvelerin tüketilmesi, tam buğday ürünlerinin tercih edilmesi, etin yağsız kısmının tüketilmesi, taze balık veya kümes hayvan etlerinin tercih edilmesi ve beslenme planı içerisinde lif içeriği zengin yeşil yapraklı sebzeler ya da baklagiller gibi gıdaların yer alması önerilir (4).
Bu yaş grubunda sindirim sistemi sağlığında, yetişkinlerde olduğu gibi bağırsaklarda yer alan yararlı bakterilerin varlığı da oldukça önemli olabilir (3). Çocuklarda sindirim kanalındaki bakterilerin gelişimi anne karnında başlar ve erken çocukluk döneminde devam eder (3). Yararlı bakteriler ve diğer mikroorganizma türleri genel olarak probiyotikler şeklinde ifade edilir (6). Vücutta bulunan probiyotik canlıların miktarı beslenme alışkanlıkları ve antibiyotik kullanımı gibi durumlardan olumsuz yönde etkilenebilir (3). Yoğurt veya kefir gibi fermente ürünler dışında bu bakteri türlerini barındıran takviye gıda ürünleri, probiyotik canlıların vücuda alınmasındaki temel kaynakları oluşturur (6). Bu besinlerden hoşlanmayan çocuklarda yoğurt kullanılarak yapılan smoothieler probiyotik kaynağı olarak hazırlanabilecek güzel bir alternatiftir (3).
Genel olarak bebeklik ve küçük çocuk yaş grubunda normal beslenme planı dışında bir uygulama yapılmadan önce uzman hekimlerden destek alınmalıdır (5).
2021280-BIOGAIA26-Bigaia8