Yoğun İş Temposunda Bağışıklığınızı Korumak

Çalışma Hayatında Bağışıklığın Korunması İçin Neler Yapılabilir?

Yoğun çalışma hayatında bir miktar geçici stresin bulunması sağlıklı kabul edilir ve olası kazalardan korunma veya bir işin zamanında bitirilmesi gibi çeşitli durumlarda fayda bile sağlayabilir (1). Ancak hormon ve diğer çeşitli kimyasallar ile stres etkenine karşı oluşturulan yanıtın uzun süreli devam etmesi, vücut ve zihin sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceği için dikkatli olunmalıdır (1). Bağışıklık sistemini de olumsuz yönde etkileyebilen kronik stres durumlarının kontrolünü sağlamak adına vücudun normal fonksiyonlarını destekleyebilecek çeşitli uygulamalar mevcuttur:

  • Stresin vücut üzerindeki etkilerinin farkında olmak (2)
  • Stres etkenlerinin neler olduğunu belirlemek (2)
  • İstirahat için yeterli zaman ayırmak (2)
  • Zaman yönetimi konusunda kendini geliştirmek (2)
  • İş ve kişisel hayat arasında dengeyi sağlamak (2)
  • Yoga ve meditasyon gibi rahatlama tekniklerini öğrenmek (2)

Çalışma hayatının bağışıklık sistemine olan etkisinde stres kadar etkili bir diğer faktör de beslenme alışkanlıklarıdır (3). Bağışıklık sistemini desteklemenin temelinde sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları yer alır (3). Sigara kullanımını sonlandırmak ve yoğun iş temposuna rağmen işlenmiş veya ekstra şeker ve benzeri maddeler eklenmiş hazır ürünlerden uzak durulması oldukça önemlidir (4). Bu tarz ürünler yerine probiyotik içeren yoğurt ve kefir gibi ürünlerin tercih edilmesi, sindirim sistemi fonksiyonlarının düzenlenmesi ve bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarının desteklenmesine katkı sağlayabilir (5).

Probiyotikler tüketilmeleri halinde sindirim kanalında yaşamını sürdüren yararlı ve canlı mikroorganizmalardır (5). Bağırsaklarda yaşayan bakterilerin tamamı bağırsak florası olarak isimlendirilir (5). Probiyotikten zengin fermente gıdalar ve takviye edici gıdalar tüketildiğinde probiyotik bakteriler sindirim kanalına yerleşerek bu bölgedeki florada yerlerini alırlar (5).  Probiyotik mikroorganizmalar sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur.

Probiyotikler dışında bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarının desteklenmesinde etkili olabilecek bir diğer madde de D vitaminidir (6). Yağlı açık deniz balıkları ve mandıra ürünleri temel D vitamini kaynakları arasında yer alır (6). Yağda çözünebilen bir vitamin olan D vitamini bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarına yaptığı katkı dışında normal kemik ve dişlerin korunması, normal kas fonksiyonunun korunması ve hücre bölünmesi gibi çeşitli vücut işlevlerinde de katkı sağlayabilir (6).

Çalışma hayatında bağışıklığın korunması ve desteklenmesi ancak stres düzeyinin kontrolü ve sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri sayesinde mümkün olabilir (4). Aşırı tuzlu, yağlı veya işlenmiş ürünlerden uzak durulması ve bu ürünler yerine sebze, meyve, probiyotik ve D vitamini içeren gıda veya ürünlerin tüketilmesi bağışıklık sisteminin desteklenmesinde etkili olabilecek uygulamalar arasında yer alır (4).

2021285-BIOGAIA31-Bigaia13

*Burada yer alan bilgiler bir sağlık profesyoneline danışmanın yerine geçemez. Sağlığınız için lütfen doktorunuza ve/veya eczacınıza danışınız.

  • 1. ‘https://www.healthline.com/health/stress’
  • 2. ‘https://www.healthline.com/health/work-stress’
  • 3. ‘https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system’
  • 4. ‘https://www.healthline.com/nutrition/foods-that-weaken-immune-system’
  • 5. ‘https://www.healthline.com/nutrition/probiotics-101’
  • 6. ‘https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-d-101#intro’