Nefes Terapisi Nedir?

Nefes Terapisi Nedir?

Nefes egzersizleri; stres ve anksiyeteyi azaltma, daha rahat uyumayı sağlama, akciğerle ilgili normal vücut fonksiyonlarını destekleme gibi pek farklı amaç için uygulanabilir (1). Bazı nefes teknikleri anında etkisini gösterirken bazıları ise zaman içerisinde pratikle birlikte iyileşir (1).
Solunuma özen göstermek, doğru nefes alıp vermek genel sağlık durumu açısından yararlıdır (1). Pek çok meditasyon içerisinde vücudun gevşemesini ve zihnin dinginleşmesini sağlayan nefes teknikleri barındırır (1). Kendiniz için doğru nefes tekniğini bulmak ve bunu günlük rutininizin bir parçası haline getirmek size yarar sağlar (1).

Nefes terapisi amacıyla kullanılan farklı teknikler şu şekilde sıralanabilir (1):

 
  1. Diyafram Solunumu

Diyafram kullanımı; stres ve anksiyete gibi durumlardan muzdarip kişilere fayda sağlayabilir. Diyafram solunumu ya da bilinen diğer adıyla karın solunumu, akciğerlerin güçlenmesine ve daha verimli çalışmasına yardımcı olur.
Diyafram solunumu için öncelikle eller hafifçe karnın üstüne koyulmalı ve karın şişene kadar burundan nefes alınmalıdır. Daha sonra ağızdan, nefes almanın iki katı süresince, nefes verilmelidir.

 
  1. Derin Solunum

Derin solunum, anksiyete ve stres problemi yaşayan kişilerin uygulayabileceği bir tekniktir. Derin ve yavaş nefes almak, kalp hızını yavaşlatarak kişinin stresli bir olay karşısında sakin kalmasını sağlayabilir.
Derin solunum için rahat bir yere oturulmalı ve omuzlar gevşetilmelidir. Sonrasında akciğerler tamamen dolana kadar yavaşça soluk alınmalı ve alınan nefes yavaşça verilmelidir. Her nefeste 4’e kadar saymak derin solunum yapmaya yardımcı olabilir.

 
  1. Kutu Solunumu (Box Breathing)

Kutu solunumu, stresi azaltmak ve konsantrasyonu artırmak için uygulanabilecek bir tekniktir. Kutu solunumu için kişinin rahat bir sandalyede dik pozisyonda oturması gerekir. Dik pozisyon, akciğerleri tamamen dolduracak ve boşaltacak şekilde soluk alıp vermeyi mümkün kılar. Ellerin avuç içi yukarı bakacak şekilde kucağa ya da dizlere konulması da rahatlamaya yardım eder.
Kutu solunumunda kişi 4’e kadar sayarak nefes alır. Alınan nefes yine 4’e kadar sayılarak akciğerde tutulur. Kişi 4’e kadar sayarak yavaşça soluk verir ve yeniden soluk almak için yine 4 saniye bekler. Bu 4’er saniyelik periyotlar şeklinde yapılan kutu tekniği ile nefes alış verişi yeniden ayarlanmış olur (2).

 
  1. 4-7-8 Solunumu

4-7-8 solunumu, uykuya dalmayı kolaylaştıran bir nefes tekniğidir.
4-7-8 tekniği, kişinin uyumadan önce zihnini boşaltmasını sağlar. Nefes alıp vermeye odaklanmak ve saymak da kişiyi stres ve endişeden uzaklaştırarak uykuya dalmayı kolaylaştırır.
Bu teknikte 4’e kadar sayarak burundan nefes alınmalı ve nefes 7 saniye boyunca tutulmalıdır. Sonrasında tutulan nefes 8’e kadar sayılarak ağızdan verilmelidir.

 
  1. Aslan Solunumu

Aslan solunumu, stresle başa çıkmayı sağlayan bir yöntemdir. Bu egzersizde yapılan yüz esneme hareketleri, stres ve gerginliği azaltır. Aslan solunumunda burundan derin bir nefes alınır. Alınan nefes; ağız geniş bir şekilde açık ve dil dışarı çıkarılmış şekilde iken verilir. Nefes verirken gözleri yukarı bakacak şekilde yuvarlanır ve böylece yüz esnemiş olur.

 
2021719-BIOGAIA101-Bigaia50
 

Referanslar