Stres, Kaygı ve Yeni Çalışma Düzeni. Nasıl Başa Çıkarız?

Stres, Kaygı ve Yeni Çalışma Düzeni. Nasıl Başa Çıkarız?

Herkes hayatının bir döneminde stres ve kaygı yaratan durumlar ile karşılaşabilir (2). Özellikle yeni çalışma düzeni ile gelen iş hayatında stres içeren olaylar kişilerin kendisini tükenmiş veya sinirli hissetmesine neden olabilir (2). Bu durumlar çalışma hayatında kaygı olarak karşımıza çıkabilir (2). Kaygı yüksekliği sonucu kişiler korkmuş, endişeli ve rahatsız hissedebilirler (2).

Stres ve kaygı halinin günlük yaşamın aksamasına neden olabilecek boyuta varması önemli bir problemdir (2). Bu nedenle bu konuda bilinçlenmek ve gerekli durumlarda profesyonel desteğin ihmal edilmemesi gerekir (2).

Stres ve Kaygı Nedir, Etkileri Nelerdir?

Stres, potansiyel olarak tehlike arz edebilecek durumlara karşı oluşturulan doğal bir biyolojik reaksiyondur (1). Ani stres etkenleri ile karşılaşılması sonrasında beyinden çıkan sinyaller tüm vücutta kortizol ve adrenalin gibi stres hormonları aracılığı ile etki gösterir (1). Kimyasal yanıt sonrasında kişilerin kalbi daha hızlı çarpmaya başlar ve dolaşımdaki kan sadece kaslar ve önemli organlara doğru yönlendirilir (1). Bu dönemde verilmesi gereken tepkilerin kısa sürede oluşturulabilmesi amacıyla kişiler, farkındalığı artmış ve daha enerjik hale gelirler (1). O anlarda bu değişikliklerin etkileri yararlı olarak kabul edilse de vücutta sık olarak adrenalin salgılanması kan damarlarında hasarlanma, kan basıncında yükselme, baş ağrısı, kaygı bozukluğu, uyku hijyeninin kaybolması ve kilo alımı gibi şikayetlere neden olabileceği için dikkatli olunmalıdır (1).

Stres ve kaygı durumlarının temel hormonu olan kortizol, tehlike anlarında beyindeki önemli yapılardan olan hipotalamustan çıkan sinyaller ile böbrek üstü bezlerinde sentezlenir (1). Ani enerji ihtiyacının karşılanması adına kan şekerinin yükseltilmesi ve bağışıklık sistemi işlevlerinin yeniden düzenlenmesi gibi özellikleri olan bu hormon aynı zamanda beynin korku, motivasyon ve duygu durum ile ilgili bölgelerini de etkileyebilir (1).

İş Hayatının Getirdiği Stres ve Kaygı Kontrolünde Neler Yapılabilir?

Uzun bir süre zarfı boyunca yüksek stres düzeyine sahip olmak genel iyilik halini birçok açıdan olumsuz yönde etkileyebilir (1). Bu nedenle kaygı ile baş etme ve stres kontrolünün sağlanması oldukça önemli kabul edilir (3). Stres kontrolü ve kaygı ile baş etme amacıyla yapılabilecek çeşitli uygulamalar mevcuttur: (3)

  • Günlük tutularak stres etkenlerinin tespit edilmesi
  • Dinlenme için yeterince zaman ayırıldığından emin olunması
  • Zaman yönetimi ile ilgili becerilerin geliştirilmesi
  • İş hayatı ve kişisel yaşam arasında dengenin kurulması
  • Meditasyon, derin nefes egzersizi ve yoga gibi rahatlama tekniklerinin öğrenilmesi
  • Mükemmeliyetçi tavırlardan uzak durmak

Son zamanlarda yapılan çeşitli çalışmalar, beyin ve sindirim sistemi arasında “bağırsak beyin aksı” olarak tanımlanan bir bağlantı olduğunu öne sürmektedir (4). Dolayısıyla sindirim sisteminin sağlığı ile merkezi sinir sisteminin sağlığı arasında da bir ilişki mevcut olabilir (4). Çeşitli bakteri türlerini içerisinde barındıran probiyotik mikroorganizmaların tüketimi ile sindirim sisteminin düzenlenmesine katkı sağlanabilir (4).

2021284-BIOGAIA30-Bigaia12

*Burada yer alan bilgiler bir sağlık profesyoneline danışmanın yerine geçemez. Sağlığınız için lütfen doktorunuza ve/veya eczacınıza danışınız.