Hamilelik ve Sindirim Sistemi

Gebelikte Sindirim Sistemi Fonksiyonları Neden ve Nasıl Değişir?

Hamilelik süreci boyunca uterus (rahim) giderek genişleyerek çevresindeki mide ve bağırsak gibi organlar üzerinde baskı oluşturabilir (2). Aynı zamanda progesteron hormonu düzeyindeki artış da mide boşalmasını geciktirerek besinlerin sindirim kanalında geçirdiği süreyi artırıcı özellik gösterebilir (2).

Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı karbonhidrat, yağ, protein, vitamin, mineral, bol sıvı ve lifli gıda tüketimini içerisinde barındırır (3). Hekimlerinizin bilgisi ve önerisi dahilinde yapabileceğiniz çeşitli uygulamalar, gebelik döneminde sindirim sistemi sağlığı ile ilgili vücudun normal fonksiyonlarının desteklenmesine katkı sağlayabilir: (4)
 

  • Karbonhidratlı gıdaların seçiminde kompleks karbonhidrat içeren tam buğday ürünler, sebzeler, fasulye ve mercimek gibi baklagillerin tercih edilmesi
 
  • Yeterli düzeyde protein tüketimi yapılması
 
  • Vitamin ve mineraller bakımından zengin olan meyve sebzelerin tüketiminin artırılması veya bu gıdalar ile smoothie ve çorba hazırlanması
 
  • Konstipasyon ve hemoroid gibi problemlere karşı vücudun normal fonksiyonlarının desteklenmesi adına günlük tüketilen lif miktarının artırılması
 
  • Esansiyel yağ asitleri içerisinde yer alan omega-3 yağ asitleri gibi besin maddelerinin yeterli düzeyde tüketilmesi
 
  • Deniz ürünü, pastörize edilmemiş ürünler, yapay tatlandırıcılar, alkol ve 200 miligram (1-2 bardak) üzerinde kahve tüketiminden kaçınılması (3)



Bu uygulamalar dışında sindirim sistemi açısından önemli bir diğer konu da vücudun bu bölgesinde yaşayan mikroorganizmalardır. Probiyotikler; yoğurt, kefir veya takviye gıda ürünlerinin içerisinde yer alır (6). Probiyotik mikroorganizmalar sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur (5).


Gebelik döneminde vücutta meydana gelen değişikliklerin bazı etkileri rahatsız edici olabilir (1). Sindirim sistemi ile ilgili oluşan şikayetler genellikle doğum sonrasında gerileme gösterirler (1). Vücudunuzdaki değişiklikler ve meydana gelen şikayetlerin çözümleri hakkında uzman hekimlerden destek alabilirsiniz (1).

2021282-BIOGAIA28-Bigaia10

1- ‘https://www.healthline.com/health/pregnancy/second-trimester-constipation-gas-heartburn’
2- ‘https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24012425/’
3- ‘https://www.healthline.com/health/pregnancy/second-trimester-diet-nutrition’
4- ‘https://www.healthline.com/health/pregnancy/diet-nutrition’
5- ‘https://www.healthline.com/nutrition/supplements-during-pregnancy’
6- ‘https://www.healthline.com/nutrition/probiotics-101’