Çalışanlar İçin Sindirim Sistemi Sağlığı

Çalışanlar İçin Sindirim Sistemi Sağlığı

Sağlıklı beslenmek, uzun ve kaliteli yaşamın en önemli unsurlarından birisidir. Düzenli ve dengeli beslenme ile ideal kilonuzu yakalayabilirsiniz (1). Bu sizi obeziteden ve obezitenin yol açtığı şeker hastalığı, kalp hastalıkları gibi ciddi sonuçlar doğurabilecek pek çok hastalıktan korur (2). Sindirim sağlığınızı korumak sizi hem sindirim sistemi ile ilgili problemlerden korur hem de tükettiğiniz gıdaların sindiriminin ve emiliminin uygun bir şekilde gerçekleşmesine katkıda bulunarak genel sağlık durumunuzu olumlu yönde etkiler (3). Sağlıklı beslenerek hem şu anki hem de ilerleyen yıllardaki yaşam kalitenizi artırmış olursunuz.

Çalışan Kişiler İçin Sindirim Sağlığı Önerileri Nelerdir?

Günümüzde hemen herkes beslenmenin önemini bilmesine karşın çoğu zaman kişiler, düzenli ve sağlıklı bir beslenme programı oluşturmakta zorlanabilir. Özellikle çalışan kişilerde beslenme düzenini sağlamak ve sağlıklı yiyecekler ile öğün oluşturmak zor bir hale gelebilir. Bu kişiler birkaç basit adımla bu sorunu çözebilir.

  • İşlenmiş, fazla miktarda trans yağ veya tatlandırıcı içeren besinlerden uzak durulmalıdır. Tüketimi olabildiğince sınırlandırılmalıdır (4). Dışarıda yemek yendiğinde genellikle bu grup besinler tüketildiğinden sebep oldukları sorunlar da gittikçe daha sık gözlenmeye başlamıştır. Yemeğin dışarıda yenmesinin gerektiği durumlarda karbonhidrat, yağ ve protein oranına dikkat edilerek öğünler seçilmeli, kullanılan yağın türüne de dikkat edilmelidir.
  • Lif yönünden zengin taze sebze ve meyvenin tüketilmesi yararlı olacaktır. Lifli besinler bağırsak hareketlerini düzenler, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına katkıda bulunur (4). İş yerlerinde yemek için verilen aranın sınırlı olması sebebiyle sağlıklı bir öğün oluşturmak zor olabilir. İş yerinin koşulları da göz önünde bulundurularak mümkünse kişinin yemeğini evde hazırlayıp getirmesi uygun olabilir. Molalarda, ara öğünlerde şeker oranı yüksek atıştırmalıklar yerine meyve tüketmek daha sağlıklı bir alışkanlıktır.
  • Sıvı tüketimi dikkat edilmesi gereken bir diğer konudur. Kafein tüketiminin azaltılması ve günlük sıvı ihtiyacının sağlıklı içeceklerden karşılanması gerekir (4). Asitli ve şeker oranı yüksek içeceklerin kullanımı sınırlandırılmalıdır.
  • Yemekleri yavaş, iyi çiğneyerek tüketmek sindirimi kolaylaştırır (4). Yemek acele etmeden sakince yenmelidir. Yemek arasının uzun olmadığı durumlarda, yemek dışarıda yenecekse yakın bir çevrede yemek gibi önlemlerle yemeğe ayrılan süre artırılmalıdır.
  • Sigara içmek reflü gibi gastrointestinal hastalıklara yol açabildiğinden sigara tüketiminin azaltılması hatta daha iyi bir seçenek olarak bırakılması sağlıklı bir yaşam için atılabilecek en iyi adımlardan biridir (4)
  • Probiyotik gibi sindirim sistemini destekleyici gıda takviyelerinin alınması da sindirim sistemini olumlu etkiler. Probiyotikler; canlı, aktif, sindirim kanalına olumlu yönde etki eden mikroorganizmalardır. Vücuda zararlı olabilecek (patojen) mikroorganizmaların sindirim kanalından geçişine izin vermeyerek bağışıklık sistemini desteklerler ve sindirime yadımcı olurlar (5). Probiyotikler sindirim sisteminin dengeli bir şekilde çalışmasını sağlar. Sindirim sağlığı için çok önemli olan probiyotikler; yoğurt kefir gibi gıdalardan alınabileceği gibi takviyeleri ile de alınması mümkündür.
  • Stresin sindirim sistemi üzerine olumsuz etkileri vardır (7). Stres seviyesinin azaltılmasının sağlık üzerinde yararlı etkileri olacaktır.
2020570-BIOGAIA48-BiGaia Saşe1
 

Referanslar
  • 1. https://www.cdc.gov/healthyweight/healthy_eating/index.html
  • 2.https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/338934/Adult_obesity_and_type_2_diabetes_.pdf
  • 3. https://med.nyu.edu/medicine/gastro/about-us/Gastroenterology-news-archive/your-gut-feeling-healthier-digestive-system-means-healthier
  • 4. https://www.healthline.com/nutrition/ways-to-improve-digestion#section11
  • 5. https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/an-introduction-to-probiotics
  • 6. https://www.nhs.uk/conditions/probiotics/
  • 7. https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/stress-and-the-sensitive-gut