Probiyotik ve Sindirim Sistemi Sağlığı

Probiyotik ve Sindirim Sistemi Sağlığı

Bazı mikroorganizmalar herhangi bir rahatsızlığa sebep olmadan insan vücudunda yaşamlarını sürdürür. Bu mikroorganizmalar normal “mikrobiyota” adı altında değerlendirilir ve vücudun birçok fonksiyonu üzerinde etkili olma özelliği gösterirler.

Sağlıklı bir bireyin vücudunda yaklaşık olarak 1000’den farklı tür bakteri, normal flora üyesi olarak yer alır. Bu çok sayıdaki bakteri şubesi arasında Bacteroidetes ve Firmicutes bakterileri daha baskın olarak bulunur (1).

Günümüz yaşam şartları ve beslenme alışkanlıklarında meydana gelen değişiklikler sonucunda sindirim sisteminde yer alan yararlı bakterilerin sayısının gıdalar yardımıyla desteklenmesi kesintiye uğramaktadır. 

Sindirim Sistemi Mikrobiyotası Nedir?

İnsan derisi ve bağırsaklarda trilyonlarca mikroorganizma bulunur (2). Bağırsaklarda hemen her seviyede yer alan mikroorganizmaların çoğunluğu kalın bağırsak adı verilen bölgede toplanmıştır ve bu bölge bağırsak mikrobiyotası olarak tanımlanır. (2)

Bağırsaklardaki Bakterilerin Sindirim Sistemi Üzerine Etkisi Nasıldır?

İnsan bağırsaklarında yaşayan yararlı mikroorganizmalar bağırsak sağlığının korunmasına katkı sağlar (2). Bu mikroorganizmalardan özellikle Bifidobacteria ve Lactobacilli türü bakteriler, bağırsakta bulunan sıkı bağlantıların ideal düzenine katkıda bulunur (2).

Şeker içeriği yüksek ve işlenmiş yiyeceklerin tüketilmesi veya gereksiz antibiyotik kullanımları sonrasında bağırsakta yer alan bakteriler zarar görebilir (3). Bu durum sonrasında sindirim sistemini ilgilendiren çeşitli problemler boy gösterebilir.

Bağırsaklardaki Yararlı Bakteriler Nasıl Desteklenebilir?

Sindirim sisteminde yer alan yararlı bakterilerin sayısı genel olarak tüketilen besinler vasıtasıyla belirlenir (4). Sindirim sisteminde yer alan yararlı mikroorganizmaların çeşitliliğinin sağlanması bağırsak sağlığı için önemli kabul edilir (4). Bakteri çeşitliliğini sağlamanın temel yolu da beslenmede çeşitliliğin sağlanmasıdır (4).

Bu amaç doğrultusunda sebze, meyve, bakliyat ürünleri ve tam buğday içerikli ürünler gibi lif bakımından zengin gıdaların tüketilmesi sindirim sistemi sağlığı konusunda fayda sağlayabilir (4)

Yapay tatlandırıcılı ve işlenmiş şeker içeren ürünlerin bağırsakta yaşayan yararlı bakteriler üzerinde olumsuz etki göstermeleri nedeniyle tüketimlerinin sınırlandırılması sindirim sistemi sağlığına katkı sağlayabilir (4).

Aynı zamanda mikroorganizmaların fermantasyon olarak adlandırılan bir süreç neticesinde meydana gelen yoğurt ve kefir gibi besinlerin tüketilmesi direkt olarak yararlı bakterilerin sindirim sistemine alınması anlamına gelir (4).

Beslenme dışında canlı mikroorganizmaları bünyesinde barındıran probiyotik takviye ürünlerinin kullanımı sindirim sistemi sağlığına katkı sağlayabilir (4).

Probiyotik takviyeler, bir ya da birden fazla tür organizmayı içeren ürünlerdir (5). Probiyotik takviye ürünlerinin tüketimi ile belirli tür yararlı bakterilerin direkt olarak sindirim kanalında yerini alması sağlanabilir (5).

2020572-BIOGAIA50-BiGaia D Vitaminli Probiyotik Damla 3

Referanslar
  • 1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4290017/
  • 2.https://www.healthline.com/nutrition/gut-microbiome-and-health#section8
  • 3.https://www.healthline.com/health/gut-health#treatment
  • 4.https://www.healthline.com/nutrition/improve-gut-bacteria#section4
  • 5.https://www.mayoclinic.org/prebiotics-probiotics-and-your-health/art-20390058