Gebelikte Bağışıklık, D Vitamini ve Probiyotik
Bağışıklık sistemi bir canlı vücudundaki olası hastalıklara karşı dirençte önemli bir role sahip sistemdir. Gebelikte vücutta meydana gelen değişiklikler, gebeliğin oluşması ve devamının sağlanması için gerekli olup tam bir bağışıklık baskılanması durumu söz konusu değildir (1).
Gebelik Döneminde Bağışıklık Sistemi Değişiklikleri
Gebelik öncesi dönemde kadın üreme hücresi yumurtanın, erkek üreme hücresi sperm ile birleşmesinin engellenmemesi için göreceli olarak bağışıklık sisteminde bir baskılanma meydana gelir (1). Buradaki amaç, kadının vücuduna yabancı bir hücre olan erkek üreme hücresine karşı savunma hücrelerinin tepki vermesinin önüne geçilmesidir (1).
Gebelik döneminde ise savunma hücrelerinin çeşitliliğinde bir değişiklik söz konusudur (1). Bu değişiklik sonucunda bazı hastalıklara karşı yatkınlık oluşurken bazı hastalıklara karşı da dayanıklılık meydana gelmektedir (1).
Özellikle eşlik eden otoimmun hastalıklarda, örneğin romatoid artirt (romatizma) hastalığı olan bir kadının bu hastalığına dair şikayetlerinde gebelik döneminde bir rahatlama meydana gelebilir (1). Tam tersi olarak da toksoplazma ve leishmania gibi parazitlerin vücutta hastalık oluşturma riskinde bir artış söz konusudur (1).
Gebelik ve D Vitamini
D vitamini genel olarak kemik metabolizması ve vücut mineral dengesi üzerinde etki gösterir (2). Bu etkilerinden farklı olarak bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur (2).
Hamilelik döneminde yeterli düzeyde D vitamini alınması hem anne hem de bebek sağlığı için önem arz eder(2).
Vitamin D eksikliği olan annenin bebeğinde de bir takım problemler gelişebilir (3). Bu durumlara örnek iskelet sisteminin gelişiminde görülebilen aksaklıklar sayılabilir.
Gebelikte Probiyotik Kullanımı
Probiyotikler, içeriğinde canlı mikroorganizmalar barındıran ve uygun miktarda tüketilmeleri halinde sağlığa katkıda bulunan gıdalardır (4). Bu gıdaların ve takviye ürünlerin tüketilmesi sonrasında sindirim sistemi içerisine yararlı probiyotikler alınmış olur. Annenin sindirim sisteminde yer alan probiyotikler birçok açıdan bebeğin sağlığı açısından da önem arz eder.
Annenin bebeğini emzirmesi esnasında annenin sindirim sisteminde bulunan yararlı probiyotikler lenf kanalları vasıtasıyla süt bezlerine ulaşır ve sütün içerisine geçerek bebeğin sindirim sistemindeki yerlerini alır (4).
2020571-BIOGAIA49-BiGaia D Vitaminli Probiyotik Damla 2