D Vitamini, Probiyotik ve Bağışıklık Sistemi
Probiyotikler, sindirim sisteminin fonksiyonlarına katkı sağlayan canlı mikroorganizmalardır (1).
Probiyotik Nedir?
Probiyotik kelimesinin Yunancadaki karşılığı "yaşam için" olarak ifade edilir. Ancak zaman içerisinde bu tanımlama vücut için yararlı mikroorganizmalar olarak değişime uğramıştır (3). Genellikle bakterilerden veya maya mantarlarından oluşan ve kullanan kişinin vücut fonksiyonlarına katkı sağlayan canlı mikroorganizmalara probiyotik adı verilir (2). Bu yararlı canlıların vücuda alınması yoğurt ve kefir gibi fermente gıdaların tüketilmesi ile gerçekleştirilebilir (2). Aynı zamanda probiyotik takviye ürünlerin kullanımı sayesinde de sindirim sistemindeki yararlı canlı miktarını arttırmak mümkündür (2).
Probiyotik olarak adlandırılabilecek bakterilerin başında Lactobacillus ve Bifidobacterium adlı bakteri türleri bulunur.
Probiyotiklerin Bağışıklık Sisteminin Fonksiyonlarına Etkisi Nasıldır?
Bağışıklık sistemi, sağlığı etkileme potansiyeline sahip iç ve dış tehditlerin tespit edilmesi ve etkisiz hale getirilmesi görevini üstlenir (3). Probiyotiklerin kullanımı ile birlikte bağışıklık sisteminin fonksiyonlarına katkı sağlanabilir .
Bağışıklık sistemi denince probiyotikler dışında akla gelen bir diğer madde de D vitaminidir. Her ne kadar D vitamini kalsiyum dengesi ve kemik sağlığı gibi görevleri ile ön plana çıksa da bağışıklık sistemi için büyük öneme sahip bir vitamin olduğu unutulmamalıdır (3).
2020730-BIOGAIA73-Bigaia41